Warning: A non-numeric value encountered in /home/server991132/ftp/transplantologia_prod/wp-content/themes/transplantologia/single-pytanie.php on line 12
Jaką dietę mam przestrzegać na dializach? - Transplantologia praktyczna

Jaką dietę mam przestrzegać na dializach?

Pytanie od: Marcin / Mężczyzna / wiek: 36 lat

Dr Joanna Kamińska

Dieta powinna być indywidualnie dobierana przez dietetyka, na podstawie wytycznych lekarza, który wcześniej przeanalizował wyniki badań laboratoryjnych. U pacjenta dializowanego niezwykle ważne są ograniczenia dietetyczne elektrolitów: sodu, potasu i fosforu.

Sód

W przewlekłej niewydolności nerek ograniczeniu ulega zdolność nerek do usuwania nadmiaru sodu. Wraz z jego nagromadzeniem dochodzi do zwiększonego pragnienia, spożycia płynów, zatrzymania wody, obrzęków i w konsekwencji nadciśnienia tętniczego. W diecie należy ograniczyć produkty z dodatkiem soli kuchennej takie jak konserwy, marynaty, wędzone ryby, wędliny, kiszka, salceson, przetwory mięsne, pasztetówka, sery żółte podpuszczkowe (edamski, gouda, rokpol i in.), serki topione i sery twarogowo-owcze (bryndza, oscypek), koncentraty spożywcze z dodatkiem glutaminianu sodu (kostki rosołowe, zupy i sosy z proszku, jarzynka, vegeta).

Fosfor

W przewlekłej niewydolności nerek ograniczeniu ulega także zdolność nerek do usuwania nadmiaru fosforu. Gromadzący się fosfor, wiążąc się z wapniem powoduje powstawanie soli wapienno-fosforowych, które odkładają się w sercu, naczyniach krwionośnych i mięśniach. Dlatego w diecie należy zrezygnować z produktów bogatych w fosfor takich jak podroby (wątroba, móżdżek, nerki); ryby (świeże, solone, wędzone, konserwowane); żółtka jaj, sery podpuszczkowe, serki topione; bryndza; mleko sproszkowane; indyk, kaczka i pasztety drobiowe; wędliny; suche nasiona roślin strączkowych grzyby; pieczywo i produkty zbożowe.
Nie powinno się wykluczać z diety mleka i jego przetworów takich jak kefir, jogurt, sery twarogowe, gdyż produkty te są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i dlatego powinny się znaleźć w diecie. Zaleca się za to suplementację wapna oraz witaminy D3.

Potas

W schyłkowej niewydolności nerek, nerki nie są w stanie usuwać nadmiaru potasu, dlatego należy ograniczyć spożycie tego pierwiastka przez ograniczenie w diecie produktów takich jak czekolada i wyroby czekoladowe, kakao, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, kasza (szczególnie gryczana), suszone śliwki, figi, banany, owoce cytrusowe, awokado, grzyby, ziemniaki, marchew, pomidory (szczególnie ketchup i koncentrat pomidorowy), warzywa liściaste. oraz niektóre przyprawy, takie jak: suszona pietruszka, bazylia, estragon, papryka w proszku. Niestety dieta niskopotasowa zawiera małe ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego oraz wit. C, dlatego należy je suplementować.